Una duatló és una prova que combina dos esports: la bicicleta i la cursa a peu.


En les duatlons de muntanya generalment, la bicicleta és de BTT i la cursa a peu es porta a terme per camins de muntanya, boscos o alta muntanya.


Si ja portes temps sortint a córrer i els caps de setmana aprofites per fer-ho per muntanya i, a més, agafes la bicicleta amb els amics, pots fer un pas endavant i apuntar-te a una duatló. Primer, un consell elemental, escull una duatló curta, per exemple, 5km cursa a peu- 15 km BTT – 2,5 km cursa a peu.


El material per a la competició tampoc no cal que sigui el més bo del mercat. Per córrer a peu només necessites unes bones sabatilles. Evidentment, no les estrenis el dia de la cursa. Aquest dia et trobaràs tot tipus d’atletes muntats en bicicletes avantguardistes d’últim crit, amb components d’altíssima gamma. Tu no et preocupis ni et deixis intimidar, el que compta són les cames. Si tan sols vols participar, la bicicleta no cal que sigui excessivament bona, però si que la portis en bon estat (frens, cobertes de les rodes…). Tampoc esperis el dia de la cursa per estrenar o per portar-la per primera vegada desprès d’un llarg període d’inactivitat, això és sinònim de problemes mecànics durant la cursa. És imprescindible un casc homologat i aconsellable que sàpigues arreglar una punxada i portar sempre una càmera de recanvi.


Al moment de la sortida, situa’t en el lloc que creus que et correspon. Si no ets molt bo no et posis davant del tot perquè molestaràs els que després vagin més de pressa que tu. Durant la cursa comença a córrer al teu ritme i, si és la primera duatló que fas, ves a un ritme encara més suau del que creus que pots anar. La primera vegada sempre és millor anar a poc a poc i acabar-la, que anar molt de pressa i no finalitzar. En la part de la bicicleta ves tan de pressa com les teves habilitats et deixin, s’ha vist massa vegades ciclistes que per guanyar uns segons en una baixada se la juguen massa i posen, a més, en perill la integritat dels demés. Pren-t’ho amb calma, ja recuperaràs corrent.


Finalment, dir-te que el moment més crític de qualsevol duatló és començar a córrer l’última cursa a peu. Ànim, comença a poc a poc o caminant si fes falta i ja veuràs com et trobaràs millor a mesura que els quilòmetres passen.


De totes maneres, no oblidis mai que el fonamental és divertir-te.

Pots demanar més informació a:
Federació Catalana de Triatló
www.triatlo.org