Entrevistem a Romà Boule, Ideòleg del projecte, fundador i president de l’entitat “bicicletes sense fronteres”.

“Bicicletes sense Fronteres i els nostres col·laboradors dediquem tots els esforços a millorar la qualitat de vida de les persones més desfavorides, a través d’accions diverses centrades en les bicicletes. L’iniciativa principal consisteix en recollir, reparar i pintar de groc bicicletes en desús i distribuir-les als col·lectius més necessitats.”

 

En el web expliques que vas deixar l’empresa que havies creat amb fins comercials per posar en marxa aquest projecte de “bicicletes sense fronteres”, centrat en la col·laboració i la implicació humana.

No ha de ser gens fàcil portar a terme aquesta decisió, portaves molt de temps pensant com desenvolupar la teva vessant més solidària?

Doncs realment no gaire temps, va sorgir de manera fàcil, tenia la inquietut i un bon dia va sorgir

 

Per què la bicicleta? 

Sóc aficionat a la bicicleta i estava cansat de tenir una empresa en que no m’agradava gaire amb el material que em relacionava. Llavors em vaig dir que el que tornès a fer m’havia d’agradar molt. Tot anava passant de manera accidental i espontania fins que els punts es van unir i tot va agafar forma

 

Expliques en el web que col·labores amb la Fundació Vicente Ferrer a l’Índia i d’altres de països com Mali, Burkina Fasso, Gàmbia i Hondures, principalment. Tenies algun tipus de contacte abans o ha estat arrel de idear i portar a terme “bicicletes sense fronteres”?

Tenia molt bona relació amb la Fundació Vicente Ferrer, tenen un projecte de donar bicis a nenes per anar a l´institut, sense la bici estan condemnades a abandonar l’escola i fer-se dones abans d’hora,  així de fàcil i clar. Vaig connectar molt amb aquest projecte i quan vaig crear la ONG els vaig dir que els ajudaríem en aquest projecte, de moment ja hi hem entregat més de 300 bicis. Amb Mali, Burkina Faso i Hondures va sorgir després.

 

Com es defineixen els vostres objectius? Es van adaptant a partir de que detecteu la necessitat de bicicletes en algun lloc?

La bici ha de ser un element integrador de la persona a la societat, aquest és el nostre lema.

 

Sempre parlem de països no desenvolupats, al nostre país també hi té cabuda algun dels vostres projectes?

I tant, 900 de les 1600 bicis que hem entregat són a Espanya. Hi ha projectes super macos.

 

Com es finança el vostre projecte? Anar a buscar les bicicletes, arreglar-les i portar-les a la Índia, per exemple.

El nostre projecte es finança demanant diners, ara hem fet 2000 guardioles i en algunes curses de ciclisme proposem als seus participants donar 1€ de manera voluntària a la nostra causa.

Les bicis a la Índia les comprem allà mateix, generem negoci local, les bicis són de les característiques d’allà…

 

Els vostres objectius per l’any 2014?

Al gener varem transformar-nos en Fundació i ho volem consolidar, doncs han canviat coses  a l’hora de funcionar, igual que el nostre centre especial de treball. Volem entregar 1500 bicis, 500 a la Índia i 1000 aquí

 

Els vostres objectius a mig termini?

Volem consolidar els nostres ingressos a través de les guardioles i també crearem un departament de bicis de lloguer pels hotels, càmpings.

Amb els diners podrem dur a terme els projectes que tenim sobre la taula

 

Hi ha altres organitzacions semblants a la vostra, què té de diferent “bicicletes sense fronteres”?

Ostres, pot ser l´ànima, cadascuna té trets importants a destacar.

 

Heu donat el tret de sortida a la campanya “Guardioles solidàries”, de què es tracte?

Es tracta de trobar gent interessada en tenir una de les nostres 2000 guardioles per tal de recaptar 100.000€ per poder entregar bicicletes, així de fàcil.

 

El 22 de juny organitzeu “la primera biciatló” a Figueres, en què consisteix?

És la festa solidària de la bicicleta, on hi haurà exhibicions de bicicletes i la vesant social de la bici. Hi haurà una mostra de bicis per discapacitats, una altre de bici màquines, són unes bicis per generar electricitat, fer un batut…

 

Quants visitants espereu?

Unes 2000 persones.

 

Somies en un món ple de bicicletes?

Doncs tinc altres prioritats, somnio amb un món ple de gent que es miri als ulls quan es parlen, somnio un món ple de gent empàtica, somnio amb un món ple de persones que sàpiguen compartir des de el cor, somnio amb un món ple de gent responsable dels seus actes, somnio amb un món ple d’amor, somnio amb un món en que ser valent no surti car….i si és en bici, millor

 

Més informació: http://www.bicicletassinfronteras.org/

A Competidor: 22/06/2014 – BTT+ALT. Figueres (Alt Empordà). “1a Biciatló”

PRIMERA BICIATHLÓ SOLIDÀRIA DE FIGUERES

La primera edició de la  Biciatló Sense Fronteres se celebrarà el diumenge 22 de juny de 2014 a  la Rambla Figueres. Es tracta d’una festa popular al voltant de dos conceptes com la bicicleta i la solidaritat. Una desena d’activitats per a tots els públics es duran a terme entre les 10 del matí les 3 del migdia. La intenció d’aquesta festa familiar és que tothom pugui gaudir d’aquest esdeveniment lúdic, esportiu i cultural al centre de la capital de l’Alt Empordà. Les activitats previstes són:

 • Un espai de BMX (salts amb bici per rampes) amb espectaculars demostracions de pilotatge i cursos d’iniciació per aquells que vulguin fer els primers trucs en aquesta disciplina.
 • Un circuit de push bike (bicicletes sense pedals), permetrà als més menuts divertir-se i aprendre les primeres nocions d’quilibri, en la mesura de les seves possibilitats.
 • Una escola d’educació vial en bicicleta explicarà tot allò que hem de saber per circular amb la nostra bici per la via pública.
 • Una zona test de Bicicletes Adaptades, on poder provar vehicles dissenyats per a persones discapacitades: tàndem per a  cecs, tricicles, bicicletes amb moviment a les mans, etc., demostrant el caràcter transformador i integrador de la bicicleta.
 • Un Circuit d’habilitats permetrà a tothom posar a prova les seves capacitats de conducció en diferents terrenys.
 • Un espectacular circuit de Looping Bike, permetrà als més agosarats circular en bici dins d’una gran sínia giratòria.
 • Un espai solidari dedicat a  diferents ONGS que utilitzen la bici com element de solidaritat, com és el cas de la Fundació Vicente Ferrer, permetrà descobrir la tasca desinteressada d’aquest col·lectius.
 • Una Escola de Trial ensenyarà a fer les primeres passes en aquest esport.
 • Un espai d’Animació infantil mantindrà els menuts entretinguts durant tot el matí.
 • Bicicletes Sense Fronteres farà una de les seves entregues de bicicletes a persones sense recursos perquè puguin anar a escola o a treballar.
 • Un taller ensenyarà la tasca de Bicicletes Sense Fronteres, on es reparen bicicletes en desús per poder lliurar-les a persones en risc d’exclusió social.
 • Una demostració d’altres funcions que té la bicicleta a països del tercer món; com ara, per extracció d’aigua d’un pou,  com a generador d’electricitat o reconvertides a electrodomèstics diversos.
 • Un punt de recollida de bicicletes en desús, perquè tothom que vulgui pugui fer entrega de la seva bicicleta que ja no utilitza.

Apadrinament. La raó d’aquesta primera Biciatló Sense  Fronteres és aconseguir fons per apadrinar bicicletes que són lliurades a persones amb risc d’exclusió social en alguns dels projectes que habitualment treballa Bicicletas Sin Fronteras.  Una bona mostra d’aquesta feina es va produir fa pocs dies quan vam lliurar 300 bicicletes a través de la Fundació Vicente Ferrer d’Annantapur, a la India. Les receptores van ser noies d’aquell país que gràcies a una bicicleta ara poden anar a escola, la qual es troba lluny de casa seva, i d’aquesta manera continuar amb la seva educació. Sense un mitja de transport com la bicicleta haurien d’incorporar-se al mercat laboral i abandonar la seva formació.

Bicicletas Sin Fronteras. Aquesta entitat nascuda a Masarac l’any 2012 recull bicicletes en desús que repara i pinta amb el seu característic color groc per distribuir-les posteriorment entre persones sense recursos. La tasca de posada a punt de les bicicletes és duta a terme al seu centre gironí per persones amb risc d’exclusió social, de manera que també es generen llocs de feina.

Com participar. Per aquells que vulguin col·laborar existeixen diverses maneres:

 • Donar una bicicleta en desús perquè Bicicletes Sin Fronteras la pugui fer servir en una de les seves entregues de bicis. La bicicleta que volgueu donar ha de estar en bon estat de conservació i en la mesura del possible, llesta per a ser utilitzada.
 • Aquells que no disposin d’una bicicleta en desús però volen participar poden fer-ho a través del “Dorsal 0”, el qual implica una donació de 15 euros.

Qualsevol de les dues formes de participación inclou rebre un pack de regals que inclou:

 1. Una samarreta de la Biciatló
 2. Una gorra de la Biciatló
 3. Un bidó de bici que és una guardiola de BSF
 4. Un pot d’oli WC40 per a bicis
 5. Un kit de neteja per a la bicicleta
 6. Un boligraf
 7. (Entregues de packs limitades a 500 unitats).

 

 • També s’ha creat un portal de crowdfunding a. http://www.gruppers.com/c/Apadrina-25-bicis-y-ven-a-la-Biciatlon.

Més informació a:  www.biciathlonsinfronteras.org

 

 

 

 

Competidor
Author: Competidor