En l’últim “iniciar-se” us vam engrescar a conèixer el múixing. Ara us en parlem d’una modalitat molt adient per aquesta època, l’esquijòring: practicar l’esquí de fons amb el teu gos.

 

L’esquijoring és una modalitat del múixing que consisteix en esquiar darrera del gos amb uns esquís de fons, utilitzant la tècnica anomenada skating o pas de patinador.

 

En aquest cas el gos impulsa a l’esquiador de la mateixa manera que l’esquiador segueix el seu pas esquiant. Tots dos van units a través d’un arnès de treball especial, una corsa amb un amortidor.

 

En Esquijòring, el múixer va sobre esquís darrere d’un gos. La línia de tir uneix els arnesos dels gossos a un cinturó especial que porta el múixer en la seva cintura o malucs, per la qual cosa té llibertat de moviments perquè pugui empènyer amb braços i cames.

 

“La bellesa d’això és que és un esport molt cooperatiu”, va dir Murphy, director de skijoring Loppet “la cursa més gran del món”.”L’ideal és que tant l’esquiador i el gos facin la mateixa quantitat de treball.”

ASICS_WINTER_1

ASICS_WINTER_1

Segons la revisió de 2000 del reglament ESDRA, només es podrà competir en la modalitat skijoring amb un gos, sempre davant de l’esquiador.

L’origen de l’esquijòring prové de les necessitats històriques d’alguns pobles i regions del món en les quals necessitaven l’ajuda de gossos i esquís o trineus per desplaçar-se o caçar. Aquesta necessitat han derivat fins a una modalitat esportiva en els nostres dies, amb federacions a nivell mundial com al IFSS o a nivell europeu com l’ ESDRA, que regulen i organitzen les competicions internacionals.

 

Els màxims representants de l’esquijoring a Catalunya són Ramon Armengol i Víctor Carrasco, ambdòs Campions d’Espanya i de Catalunya en els darrers anys i amb nombroses participacions en competicions internacionals: Carrasco ha estat quatre vegades internacional amb la selecció espanyola i campió d’Espanya en aquesta especialitat. També va ser 5è en el passat Campionat del Món celebrat a Alaska (EEUU).

 

També cal destacar Louise Brown, veïna de Sant Celoni que va quedar 13 en la categoria d’esquijòring en la competició Pirena (a peu d’aquest escrit teniu el link a una entrevista que li van fer).

 

L’equip necessari per a la pràctica d’aquesta modalitat és el següent: els esquis (que no podran ser perillosos per al gos, per exemple, no es permetran els que acabin en punta afilada) i bastons, la línia amb l’amortidor i l’arnès per al gos.

 

Equipa’t bé amb els teus esquís, els bastons, l’arnés i un gos amb ganes de treballar i córrer i prova l’esquijoring!!

 

Pirena, la competició més famosa a Espanya i arreu es va deixar d’organitzar el 2013.

Pirena: També anomenada “La Ruta Blanca dels Pirineus”, consistia en una travessia de 15 dies a través dels Pirineus (passant per Aragó, Catalunya, Andorra i França). Pirena era una prova puntuable en de la Copa del Món IFFS i en la Copa d’Europa ESDRA. Era també competició oficial de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) i de la Real Federació Espanyola d’Esports d’Hivern (RFEDI).

Lamentablement, el passat 2013 es va deixar de fer, per problemes econòmics.

 

Variacions

Les variacions de skijoring inclouen surf de neu mentre que enganxat a un gos, i “grassjoring” esquijòring en camps d’herba en lloc de neu.

També podeu veure els esports relacionats de bikejoring i canicross .

 

On practicar-ho

Hi ha moltes pistes d’esquí de fons per poder practicar l’esquijòring. A www.competidor.cat/lesqui-de-fons hi trobareu el llistat de totes les pistes. També trobareu informació a la xarxa d’albergs de la Generalitat de Catalunya. Alguns d’aquests albergs fan servir l’esquijòring com a reclam.

 

Més informació a

 

Unió de Federacions Esportives de Catalunya UFEC www.ufecbloc.cat/esquijoring-esqui-fons-gos/‎

 

Aravalllès.cat  http://www.aravalles.cat/noticia/69188/pirena

 

Entrevista a Louise Brown http://www.aravalles.cat/entrevista/66601/espero-aconseguir-gaudir-de-lambient-familiar-i-acollidor-de-la-pirena

 

http://www.rfedi.es

 

 

ALTRES RELACIONATS A COMPETIDOR

 

El canicross, el plaer de córrer amb el teu millor amic http://www.competidor.cat/el-canicross-el-plaer-de-correr-amb-el-teu-millor-amic/

 

Aprofiteu per practicar un esport de fons de temporada, l’esquí de fons o les raquetes.

http://www.competidor.cat/aprofiteu-per-practicar-un-esport-de-fons-de-temporada-lesqui-de-fons-o-les-raquetes/

 

L’Esquí de fons

http://www.competidor.cat/lesqui-de-fons/

 

Múixing: fer esport per la neu amb el teu millor amic, el gos   http://www.competidor.cat/muixing-els-teus-companys-els-gossos/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Competidor
Author: Competidor