El GR 175, La Ruta del Cister és el vincle d’unió entre els tres monestirs del Cister més rellevants de Catalunya: Santes Creus, Poblet i Vallbona. El recorregut és circular (105 Km a peu i 108 Km en BTT) i la senyalització en ambdós sentits de la marxa. Es pot plantejar fer la ruta amb més o menys etapes, visitar els tres monestirs i gaudir d’experiències que només aquí trobaràs.

El Carnet 6T és la targeta de pas de La Ruta del Cister a peu o en BTT que els usuaris del sender han de completar per rebre el Diploma 6T. Es pot adquirir per un 1,00€.
Amb el CARNET 6T els caminadors i ciclistes de muntanya gaudeixen de descomptes i avantatges en els establiments que trobaran al pas del GR175. Ara també es pot viatjar sense motxilla amb el servei de recollida d’equipatge, o bé, llogar la bicicleta o contractar el servei de guiatge pel teu compte.

Etapes:

Nota: Les etapes que us proposem son orientatives i depèn dels dies que un disposa, dels objectius i de la preparació física de cadascú. Els quilometratges són aproximats. S’ha plantejat tenint en compte els punts d’allotjaments.

1.- Monestir de Santes Creus – Prenafeta o Montblanc ( 17,210 Km a Prenafeta i 24,100 km a Montblanc)

Sortim de Santes Creus per la carretera d’Aiguamurcia TV-2006 i continuem pel camí rural primer amb lleu pujada i pedres soltes envoltada per un bosc de pi, i a continuació pel camí de la Capona planer entre conreus i construccions de pedra seca de gran interès dels que destaquem, el Cossiol. Arribarem al Pla de Santa Maria.

Traspassem la carretera de Cabra TV-2004 i travessem el casc antic per continuar pel camí carreter que puja suau fins a Figuerola del Camp. Travessem el poble per carrers costeruts fins agafar el camí carreter dels Horts que puja suau fins al peu de la muntanya. Més endavant el camí és molt pedregós. Entrarem al Bosc del Rector, de gran valor natural. Deixem la variant de Prenafeta per BTT i continuem per la pista forestal que puja fort fins arribar al coll de la Planota del Faló, el punt més alt d’aquest tram. Començarem a baixar fort fins a l’antic poble de Prenafeta, al peu del castell, amb trams de camí empedrat de baixada moderada per mig d’un magnífic bosc d’alzines. Desprès de deixar la connexió amb el GR7, el sender baixa molt fort i aquí cal anar amb molt de compte. Els de BTT aquí s’uneixen amb els que van a peu.

Arribem a Prenafeta, creuem el poble i agafem l’únic camí que decanta a la dreta.
Passem per davant de la porta d’una casa per continuar per un camí estret que passa pel costat del cementiri i creua un petit bosquet. De seguida el camí es fa ample i és molt planer fins arribar a Montblanc.

2.- Prenafeta o Montblanc – Monestir de Poblet (17 Km des de Prenafeta i 10.200 Km des de Montblanc)

– Sortim de Prenafeta agafem l’únic camí que decanta a la dreta. Passem per davant de la porta d’una casa per continuar per un camí estret que passa pel costat del cementiri i creua un petit bosquet. De seguida el camí es fa ample i és molt planer fins arribar a Montblanc.

– Sortim de Montblanc per l’avinguda del Dr. Folch fins a l’encreuament del carrer de Joan Amades que segueix a la dreta. Continuem per una pista forestal fins a un encreuament on continuarem pel corriol de la nostra dreta, que s’endinsa a les muntanyes de Prades i al Paratge Natural del Bosc de Poblet. Aquest senderó ens durà a l’ermita de Sant Joan, el punt més alt d’aquest tram. Tram de forta pendent. A partir de Sant Joan el corriol és pràcticament planer amb algun petit desnivell fort. Tot el tram circula per dins d’un bosc mixta d’alzines, roures, pins,… d’alt valor natural i
paisatgístic. Més endavant trobem la bifurcació a l’ermita de la Santíssima Trinitat.

Arribem al Coll de la Vena i començarem a baixar. El primer tram està equipat amb escales i baranes per superar un fort desnivell. La resta de corriol baixa més suau fins arribar al monestir de Poblet, al terme municipal de Vimbodí i Poblet. Des de Les Masies fins al monestir es circula per la carretera.

 

 

 

 

3- Monestir de Poblet – Monestir de Vallbona o Rocallaura (23,860 Km a peu fins a Vallbona i 30,810 km a peu fins a Rocallaura)

Sortim del monestir de Poblet per la carretera TV-7002. A pocs metres enllacem amb la T-700 per vorejar la muralladel monestir, i deixem a la nostra esquerra el GR171 i Camí de Sant Jaume. Continuem per un camí que ens durà a la TV-7007 per on baixem en direcció a l’Espluga de Francolí. Travessem la vila en direcció a les Coves i al celler modernista, on agafem una pista asfaltada de la dreta. Atenció! travessem la N-240 i enllacem amb la TV-2336 direcció a Blancafort. Continuem per un camí rural que transcorre entre parades de sembrat i vinyes i petits bosquets. Més endavant remuntem el barranc del Tossal Gros fins arribar al camí carreter del Mas d’en Jover on hi ha la variant per a BTT.

Seguim per un sender ple de reguerots que remunta el vessant sud-est del Tossal Gros de Vallbona fins al Cap del Coll. Un cop a d’alt seguim la pista del parc eòlic de la serra del Tallat i diferents camins rurals que baixen suaument fins a Montblanquet. Continuarem per la carretera LV-2338 uns metres i enllacem amb el camí de Rocallaura que puja, i més endavant enllacem amb una pista rural amb baixades i petites pujades molt lleugeres fins al camí d’abast dels Bosquets, on hi ha una bonica vista al monestir de Vallbona. En alguns trams conserva l’antic empedrat, deteriorat per l’aigua i les motos. Arribem a Vallbona de les Monges.

Fins a Rocallaura: Sortim de Vallbona pel carrer Major en direcció a la carretera o raval del Tallat on agafarem el camí d’abast, amb lleu pujada i força pedres soltes.
Continuem planejant fins a enllaçar al camí rural de Rocafort de Vallbona a Belltall.
Pugem lleugerament per la part més alta de la serra de Senadelles, entre bosc de pins i roure i camps de cereals durant uns 3 quilòmetres. A partir d’aquest punt baixarem fins travessar la riera de Maldanell on ens enfilarem fins al poblet de Rocallaura.

4- Vallbona de les Monges o Rocallaura – Rocafort de Queralt o Montbrió de la Marca 20,400 Km Vallbona-Rocafort i 22,900 Km Vallbona-Montbrió 13 Km Rocallaura-Rocafort i 16 Km Rocallaura-Montbrió

– Sortim de Vallbona pel carrer Major en direcció a la carretera o raval del Tallat on agafarem el camí d’abast, amb lleu pujada i força pedres soltes. Continuem planejant fins a enllaçar al camí rural de Rocafort de Vallbona a Belltall. Pugem lleugerament per la part més alta de la serra de Senadelles, entre bosc de pins i roure i camps de cereals durant uns 3 quilòmetres. A partir d’aquest punt baixarem fins travessar la riera de Maldanell on ens enfilarem fins al poblet de Rocallaura.

– Sortim de Rocallaura pel carrer de Catalunya i agafem el camí de Belltall que segueix la riera de Maldanell. Passem per trams de bosc de pins i roures i parades de conreu fins arribar a Belltall que coincideix amb el pas de la carretera C-14. Continuem pel camí carreter de Forès, planer entre marges fins a la pista asfaltada pel parc eòlic que planeja per la part més alta de la carena de les Costes, al peu dels aerogeneradors.
Continuem per l’antic camí d’abast de Belltall a Forès que baixa fins al poblet de Forès.
Travessem la carretera T-222 que passa pel barri del Pla de la Bassa i continua planejant pel carrer de sota la població. Seguim per la pista asfaltada de Conesa que va descendint entre boscos i conreus. Continuem baixant pel camí de Rocafort de Queralt fins arribar al nucli de població.
Fins a Montbrió de la Marca: Travessem el nucli urbà de Rocafort de Queralt per agafar el camí carreter de Montbrió amb forta baixada fins al riu de Vallverd. A partir d’aquí el camí puja fort. La resta és més suau i cap al final va entre camps de conreu, bosc de pi, roure i alzines. Finalment pugem fins arribar a Montbrió de la Marca.

5- Rocafort de Queralt o Montbrió de la Marca – Monestir de Santes Creus (23 km des de Rocafort i 20,800 Km des de Montbrió)

– Sortim de Rocafort de Queralt per agafar el camí carreter de Montbrió amb forta baixada fins al riu de Vallverd. A partir d’aquí el camí puja fort. La resta és més suau i cap al final va entre camps de conreu, bosc de pi, roure i alzines. Finalment pugem fins arribar a Montbrió de la Marca.

– Sortim de Montbrió de la Marca per l’antic camí empedrat entre marges. Baixem fins a creuar la Font Voltada. Pujada, pel mig del bosc, forta i pedregosa resseguint el contrafort de la serra del Comaverd. Al Coll de Vall trobem el desviament de la variant de BTT per evitar el pas del grau del Cogulló, el punt més alt de tot el recorregut.
Resseguim el contrafort sud del Cogulló que va paral.lel al barranc de Cal Palatí fins arribar a la Roca del Cogulló, on trobem el Grau del Cogulló. És un estrep rocós d’uns 6 metres d’alçada i que esta equipat amb baranes, escales i passamans per garantir la seguretat dels senderistes. Superat el grau, el camí baixa per una pista ampla fins al Coll del Sàrria o de Romigueres, on enllaçem amb la variant de BTT. Seguim pel camí de Vallespinosa amb baixada moderada entre coscolls fins arribar al tram urbà dels carrers que voregen la urbanització Mas del Plata, on continuarem per la pista forestal fins al Pont d’Armentera. Travessem el poble pel pont del Gaià i seguirem per una pista rural planera entre vinyes que ens durà al monestir de Santes Creus.

Cal saber:

Es recomana planificar bé la ruta que volem fer amb antelació, si volem visitar els diferents llocs d’interès turístic que ofereix el recorregut com són: horaris de visita dels tres monestirs; les diferents propostes per conèixer Montblanc Medieval, horaris dels museus de l’Espluga de Francolí, entre altres.

Es recomana reservar l’allotjament amb antelació i consultar els horaris d’obertura dels punts de venda del CARNET 6T.
Malgrat la gran importància dels tres monestirs, aquests no estan ben comunicats entre si amb transport públic, pel que recomanem que consulteu les diferents opcions que teniu: horaris d’autobusos i trens, telèfons de contacte de taxis i de l’empresa que ofereix el servei de recollida d’equipatge i de persones. També hi han allotjaments que ofereixen el servei de recollida tant d’equipatge com de persones. Si arribeu al territori en transport públic aconsellem sortir des de Montblanc.

Durant el recorregut trobareu diferents fonts situades als nuclis de població.
S’aconsella anar proveït d’aigua sobretot el tram de Poblet a Vallbona per la manca de nuclis de població.

Els dilluns molts establiments i Museus i espais visitables tanquen per festa setmanal.
Molts establiments no accepten el pagament en targeta de crèdit i molts pobles no disposen de caixers automàtics.

Tracks per a GPS:

Des de la pàgina oficial de La Ruta del Cister es poden descarregar els tracks del recorregut a peu i de BTT que trobareu dins l’apartat dedicat al GR175.

Mapa topogràfic:

L’editorial Piolet ha editat el nou mapa topogràfic del GR175. Es pot comprar en qualsevol oficina de turisme del GR175 i/o en qualsevol llibreria de Catalunya.

Punts d’interès i poblacions per on passarem:

Monestir de Santes Creus: http://www.labadiasantescreus.com/benvinguda.php
El Pla de Santa Maria: http://www.pla.altanet.org/
Figuerola del Camp: http://www.figuerola.altanet.org/
Prenafeta : http://www.montblanc.cat/lavila/coneix/pedanies/prenafeta/
Montblanc: http://www.montblancmedieval.cat/

Monestir de Poblet: http://www.vimbodi.altanet.org/quefer/poblet.php
L’Espluga de Francolí: http://www.esplugaturisme.cat/
Montblanquet: http://www.urgell.cat/serveis/pobles/indexdet.php?recordID=32

Vallbona de les Monges:
http://vallbona.ddl.net/index.php?seccio=Portada&id_seccio=4465
Rocallaura: http://www.urgell.cat/serveis/pobles/indexdet.php?recordID=33
Belltall: http://www.passanantibelltall.cat/passanantturisme/
Forès: http://www.fores.altanet.org//turismefores/turismefores.php
Rocafort de Queralt: http://www.rocafort.altanet.org/
Montbrió de la Marca: http://www.sarral.altanet.org/altresnuclis.php
Urb. Mas del Plata: http://www.cabra.altanet.org/
Pont d’Armentera: http://www.pontdarmentera.altanet.org/
GR175 La Ruta del Cister: http://www.larutadelcister.info/presentacio-gr-175

Posted on Categories Alt Camp, Conca de Barberà, Rutes, Urgell

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *