Què són aquestes tires de color? Per què serveixen?

Segurament en les darreres curses que heu realitzat us haureu fixat que alguns companys/companyes porten a les cames unes tires de colors molt vistosos i us heu preguntat què li passa i si pot córrer sense problemes. Evidentment que sí i segurament millor. D’altra banda també s’utilitza en altres esports amb la mateixa utilitat: natació, ciclisme, basquet….

Aquestes tires de colors s’anomenen “ kinesiotape” i són un tractament més que la fisioteràpia disposa per poder tractar lesions. Els seus efectes són extraordinaris per mantenir i ajudar a que el to del múscul es mantingui, no s’esgoti i no es lesioni.

La finalitat d’aquestes tires de colors vius: rosa, blau, negre….depèn no del color de la tira sinó de la manera en què el professional la col•loca . Són un tipus de vendatge, però a diferencia dels altres són actius, i la resta passius. El Kinesiotape és actiu, això significa que mentres està col.locat treballa. És elàstic, per tant, s’adapata sense problemes i permet que l’usuari el pugui mullar i no perd el seu efecte. D’aquí a que es mantingui col.locat a la posició uns tres dies. Es hipoalèrgic i no molesta.

Els fisioterapeutes les col.loquem sobretot a nivel muscular perquè la seva col.locació permet augmentar l’espai entre la pell i el múscul i així millorar el número de nutrients que arriba al mateix , tenint com a conseqüència la disminució de la contractura que manté al múscul en estat no òptim. D’aquesta manera és un estímul constant perquè el múscul treballi bé.

A mi com a osteòpata m’agrada utilizar-lo al finalitzar la sessió i com a complement del tractament que realitzo a la consulta. Primer necesssito lliberar l’arrel nerviosa responsable de la inervació d’aquell múscul afectat i posteriorment col.loco el kinesiotape. La posición vertebral em determina que el nervi pogui donar l’informació correcte al múscul i quan això és compleix, la col.locació del kineisiotape en la manera en què jo decideixo em manté el múscul en perfectes condicions. És per aquest motiu que molts corredors venen a la consulta un parell de diez abans a la consulta, corretgim la lesió vertebral, lliberem l’arrel nerviosa i col.loquem el kinesiotaope. L’efecte per el múscul és molt bo. L’aport de nutriens que el manté sa és constant i les curses s’acaben molt bé.

S’utilitzen en tots els àmbits de la fisioteràpia, esportiu, per prevenir lesions musculars i lligamentoses, per àlgies vertebrals, etc. El seu efecte aplicat sobre el múscul o el lligament fa que sigui una eina genial en els tractaments de fisioteràpia. La col•locació sobre la pell és el què garanteix el seu funcionament: o bé volem escurçar un múscul o estirar-lo.

Actualment existeixen tires de “kinesiotape” pre-tallades segons la zona a utilitzar i només s’han de col•locar, però es perd d’individualització de cada lesió. Aquest tipus de kinesiotapes es comercialitzen però sense estar ben col•locats perden efectivitat.

Ben col•locats són una eina extraordinària que els fisioterapeutes i els osteòpates col•loquem per els tractaments musculars i lligaments. En el món de l’esport ajuden a prevenir lesions sobretot per sobreesforços musculars per acumulació de cansament o per esforços repetitius.

Ester Mateos Pedreño.

Fisioterapeuta col.legiada nº 853.

Osteòpata.

Antropòloga social i cultural especialitat salut.

Professora titutlar de la Escola Universitària EUSES de Girona.

Posted on Categories Salut, Uncategorized

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *