Fa pocs mesos us vam donar a conèixer el canicross, un esport emergent que consisteix en córrer amb el teu gos. Ara us hem fet una recollida d’informació perquè tingueu una pinzellada del que és el Múixing.

Foto del web de la UFEC

Múixing, igual que l’esquí de fons, en els seus inicis era una forma de transport i eina, que consisteix en lliscar sobre la neu fent servir un trineu o uns esquís, i empès per un o més gossos. Es practica de forma utilitària, tant pel transport de materials com la fusta o pel desplaçament entre pobles rurals. Les motos de neu han anat reemplaçant al trineu, però encara hi ha que creu que el trineu és molt més segur i fiable, sobretot en situacions climàtiques extremes.

El terme prové de la paraula francesa marche, utilitzada per ordenar al grup de gossos que iniciessin la marxa. Actualment, però, el terme mush! gairebé no s’utilitza. La persona que dirigeix l’equip de gossos i el trineu s’anomena múixer.

El múixing és un esport practicat a molts països, però principalment a Amèrica del Nord i al nord d’Europa. Les associacions més destacades, la Federació Internacional d’Esports de Tir de Trineus (IFSS) i l’Associació Internacional de Competició amb Gossos de Tir (ISDRA), estan treballant actualment per convertir el múixing en esport olímpic.

Hi ha dues modalitats de Mushing segons sigui de neu o terra.

 

Modalitats sobre neu

Trineu: Un trineu és un vehicle proveït de patins o esquís, en lloc de rodes, que llisca sobre el gel o la neu. Hi ha diferents categories segons el nombre de gossos, que solen anar des dels 3 fins als 10 o 12.

Esquijòring. L’especialitat d’esquijòring consisteix en esquiar darrere del gos, al qual va unit per una corda amb un amortidor. La línia ha d’estar lligada a l’esquiador mitjançant un cinturó. Per practicar el esquijòring s’utilitza la tècnica anomenada “pas del patinador” o “skating”. Segons la revisió de 2000 del reglament ESDRA, només es podrà competir en la modalitat de esquijòring amb un gos. A més, l’esquiador no podrà marcar el pas del gos corrent davant d’ell.

Pulka. La pulka és un petit trineu, generalment, d’una peça, de plàstic rígid o metàl•lic, que era utilitzat en ela països nòrdics pels caçadors i pescadors per transportar el seu equip, quan es desplaçaven esquiant, tradicional d’Escandinàvia. La Pulka és una variació de l’esquijòring. La diferència radica que entre el gos i el múixer hi ha una pulka, un trineu especial (tobogan).

Competicions més importants a Espanya

Pirena: També anomenada “La Ruta Blanca dels Pirineus”, consisteix en una travessia de 15 dies a través dels Pirineus (passant per Aragó, Catalunya, Andorra i França). Pirena és una prova puntuable en de la Copa del Món IFFS i en la Copa d’Europa ESDRA. És també competició oficial de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) i de la Real Federació Espanyola d’Esports d’Hivern (RFEDI)

Monegros: Carrera sobre terra que té lloc al desert de Monegros d’uns 150 km.

Competicions arreu

Races Skijor (curses) es duen a terme en molts països on hi ha neu a l’hivern. La majoria de les carreres són entre 5 quilòmetres i 20 quilòmetres de longitud. La cursa més llarga és la Kalevala, celebrat a Kalevala, Karelia, Rússia, amb una distància de 440 quilòmetres. El següent és el riu Runner 120, celebrat a Whitehorse, Yukon, amb una distància de 190 km. Als Estats Units i Canadà, races skijoring se celebren sovint en conjunt amb les carreres de gossos de trineu, skijoring és només una categoria de cursa que es produeix durant les activitats del dia. A Escandinàvia, les carreres Skijor està estretament associades amb l’esport antic escandinau de Pulka .

 

Variacions

Les variacions de skijòring inclouen surf de neu mentre que enganxat a un gos, i “grassjoring” skijoring en camps d’herba en lloc de neu.

També vegi els esports relacionats de bikejòring i canicross.

 

Més informació a

Unió de Federacions Esportives de Catalunya UFEC ‎ http://www.ufecbloc.cat/esquijoring-esqui-fons-gos/

Federació catalana d’esports d’hivern: http://www.fceh.cat/

Aravalllès.cat  http://www.aravalles.cat/noticia/69188/pirena

Entrevista a Louise Brown http://www.aravalles.cat/entrevista/66601/espero-aconseguir-gaudir-de-lambient-familiar-i-acollidor-de-la-pirena

http://www.rfedi.es

 

ALTRES RELACIONATS A COMPETIDOR

El canicross, el plaer de córrer amb el teu millor amic http://www.competidor.cat/el-canicross-el-plaer-de-correr-amb-el-teu-millor-amic/

Aprofiteu per practicar un esport de fons de temporada, l’esquí de fons o les raquetes.

http://www.competidor.cat/aprofiteu-per-practicar-un-esport-de-fons-de-temporada-lesqui-de-fons-o-les-raquetes/

L’Esquí de fons

http://www.competidor.cat/lesqui-de-fons/

 

Competidor
Author: Competidor