Kilian Jornet – Summits of My Life
                     

Kilian Jornet escala l’Everest dues vegades en una setmana sense oxigen artificial

Jornet repeteix l’ascens a la muntanya més alta del món (8.848m) en solitari, d’una tirada, sense oxigen i sense utilitzar cordes fixes

Per aquest ascens Kilian Jornet ha sortit del Camp Base Avançat (6.400m) i ha fet cim 17 hores després

Kilian Jornet ja havia fet cim des del Camp Base de l’Everest (5.100m) el passat dia 22 de maig però unes molèsties estomacals li havien impedit acabar el repte en les condicions que desitjava

Estic molt emocionat d’haver pogut fer cim altra vegada! Avui m’he trobat bé tot i que feia molt vent i m’ha costat força avançar. Fer dues vegades cim a l’Everest en una setmana i sense oxigen crec que estableix una nova línea de possibilitats en alpinisme i estic molt content d’haver-ho pogut dur a terme”, explicava Jornet.

Kilian Jornet a 6.800m d’alçada baixant de l’Everest. 
Foto: Summits of My Life

28 de maig de 2017
 

Kilian Jornet va escalar ahir 27 de maig la cara nord de l’Everest (8.848m) per segona vegada en una setmana. Per fer-ho no va utilitzar ni oxigen, ni cordes fixes i ho va fer d’una sola tirada. Amb aquesta ascenció Jornet repeteix cim al sostre del món cinc dies després d’haver-hi pujat per primera vegada i explicava: “Estic molt emocionat d’haver pogut fer cim altra vegada! Avui m’he trobat bé tot i que feia molt vent i m’ha costat força avançar. Fer dues vegades cim a l’Everest en una setmana i sense oxigen crec que estableix una nova línea de possibilitats en alpinisme i estic molt content d’haver-ho pogut dur a terme ”, explicava Jornet

Dos cims en una setmana

Jornet ha fet cim per la cara Nord de l’Everest el 27 de maig a les 9 del vespre (+5:45GMT). Havia sortit a les 2 del matí des de l’Advanced Base Camp, situat a 6.400m. Des d’allà es dirigia cap al cim passant pels tres camps d’alçada on normalment s’aturen els alpinistes que volen escalar la muntanya més alta del món i que triguen una mitjana de quatre dies.

L’ascens al cim ha sigut lent però progressiu. El vent ha estat el principal obstacle que Jornet ha hagut de superar, en un dia molt ventós a l’Himàlaia. Les condicions meteorològiques han millorat durant la nit i per la part final del repte i tornava al Camp Base Avançat 28h30 hores després de sortir-ne.

Amb aquest ascens Jornet repeteix la proesa d’escalar el cim del món després d’haver-ho fet fa sis dies. En aquella ocasió ho va fer en 26h però sortint des del Camp Base de l’Everest, a l’antic monestir de Rongbuk a 5.100m. L’ascens havia començat bé però cap a 7.500m unes molèsties estomacals van ralentir el ritme de Jornet que va veure’s obligat a aturar-se constantment i quedar-se de tornada a l’Advanced Base Camp on explicava: “A partir de 7.500 no em trobava gaire bé i avançava molt lentament. Cada pocs metres havia d’aturar-me ja fos amb vòmits o amb rampes. Malgrat tot, em trobava bé en alçada i vaig decidir continuar. De tornada, però, vaig pensar que m’agradaria tornar-ho a intentar trobant-me en bones condicions”.

Els dos ascensos formen part del projecte Summits of My Life, que des de 2012 l’ha portat a viatjar per tot el món intentant establir rècords d’ascens a les muntanyes més icòniques del planeta. Va començar a la serralada del Mont Blanc el 2012 i des de llavors ha escalat muntanyes a Europa (Mont Blanc i Cerví), a Amèrica del Nord (Denali) i a Amèrica del Sud (Aconcagua).
Pel repte de l’Everest, Jornet ha estat acompanyat de Sébastien Montaz-Rosset, guia de muntanya i videocamara de l’expedició.

Ara, Jornet i Montaz descansen al Camp Base de l’Everest abans de reprendre el retorn cap a Europa.

Temps de pas acumulats del repte

Everest Advanced Base Camp (6.400m)-Summit (8.848m): 17h
Summit (8.848m) – Everest Advanced Base Camp (6.400m): 28h30

Kilian Jornet abans de la sortida a l’Advanced Base Camp (6.400m)
Foto: Summits of My Life

Summits of My Life és el projecte personal de Kilian Jornet, en el qual intentarà establir els rècords d’ascens i descens d’algunes de les muntanyes més emblemàtiques del planeta, i que culminarà amb l’intent de rècord de l’Everest.

El projecte va lligat estretament a uns valors i a una manera d’entendre la muntanya purista i minimalista. Les experiències viscudes en cada repte quedaran plasmadas en diferents pel·lícules que recolliran les experiències viscudes en cada repte.

 

 

 

Posted on Categories Notícies

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *