Barcelona, Cambrils, Vic entre d’altres poblacions de Catalunya, des de fa uns anys que mitjançant campanyes de conscienciació de la població, intenten que la gent pugi escales en lloc d’utilitzar les mecàniques o els ascensors.

La campanya al metro de Barcelona, l’any 2010 amb l’eslògan “Feu salut, pugeu per les escales” va ser visible en 22 estacions de 6 línies de metro. Altres activitats completaven la campanya, com la realització de sessions de tai-txi gratuïtes a les estacions de metro Universitat i Mundet i activitats en diferents parcs de Barcelona.

L’estudi realitzat al metro de Barcelona mitjançant un acord de col•laboració amb la Universitat de Vic va mostrar que tan sols el 6% d’una mostra de més de 33.000 persones pugen a peu les escales d’un metro del passeig de Gràcia, el 94% restant opten per les escales mecàniques. El número d’usuaris de les escales convencionals, però, augmenta el doble després de col•locar indicadors informatius sobre els beneficis de la salut de pujar les escales. Segons alguns estudis pujar escales set minuts al dia redueix en dos terceres parts el risc de patir malalties cardiovasculars.

 

 

 

 

 

 

Beneficis de pujar escales

 

Tant córrer i pujar escales són grans rutines d’exercici. Córrer i pujar escales tenen beneficis aeròbics i tonifiquen els músculs de les cames i les natges. No obstant això, pujar escales ofereix molts més beneficis que córrer o caminar.

Pujar escales exposa les cames, els turmells i els genolls a una menor pressió d’impacte, mentre que ofereix més beneficis aeròbics i de musculació.

Pujar escales crema tres vegades més calories que caminar. Una sessió d’exercici de pujar escales intensa produirà més beneficis aeròbics en un curt període de temps de córrer o caminar. Una hora de pujar escales cremarà aproximadament 1.000 calories.

– És una activitat que es pot anar acumulant al llarg del dia i contribueix als trenta minuts diaris d’activitat física recomanada (Kerr, 2001)

– És accessible. Hi ha escales tant a l’interior com a l’exterior dels edificis i es pot incorporar a la rutina diària.

– És efectiu (Kahn E, 2002)

– Pujar escales multiplica per tres o quatre vegades la despesa energètica de caminar en pla, consumeix 9,6 vegades més calories que en repòs. (Teh KC 2002)

– Pujant escales es consumeix 8-11 kcal per minut (Edwards, 1983).

– Pujar escales set minuts diaris redueix dos terços la incidència de malalties cardiovasculars en homes d’edat mitjana (Yu S, 2003).

– Pujar més de cinquanta-cinc trams d’escales a la setmana disminueix de manera significativa el risc de morir prematurament (Paffenbarger, 1993).

– Pujar escales millora la forma física i augmenta la capacitat aeròbica (Ilmarinen et al, 1978).

Enforteix els ossos (Coupland, 1999).

Millora el colesterol bo (Wallace 2000)

Augmenta la força dels músculs de les cames i ajuda a reduir el risc de caigudes en la gent gran (Allied Dunbar Survey, 1992)

– Disminueix el risc de tenir un atac de cor.

– Pujar dos pisos cada dia equival a perdre 2,7kg de pes a l’any.

– L’any 1975 es va veure que només cal pujar les escales de manera habitual durant dotze setmanes per aconseguir un augment del 10% de la capacitat aeròbica màxima.

 

És sostenible

– Baix cost

– No requereix d’equipament addicional.

 

És fàcil

– El veritable benefici de pujar escales per fer exercici és que la majoria de les persones poden fer-ho com a part de la seva rutina normal, tots els dies. Tot el que han de fer és no utilitzar l’ascensor ni les escales mecàniques. No hi ha necessitat de comprar sabates o roba especial, o inscriure’s a un club.

– La majoria de persones poden pujar per les escales.

 

Com començar a pujar escales per fer exercici

Els experts recomanen que quan es comenci la pujada d’escales per fer exercici, es comenci lentament i progressivament. Comenceu amb sessions de 10 minuts tres vegades per setmana de pujar escales i poc a poc augmentar el temps a mesura que la vostra resistència augmenta. Quan comenceu a pujar escales per fer exercici, presteu atenció a qualsevol dolor que pot experimentar en els genolls, l’esquena, els malucs o els turmells. Primer escalfeu durant cinc a deu minuts.

Hi ha diverses raons per les quals un corredor incorpora pujar escales i escales corrent a la seva rutina d’exercicis. Pujar escales és una gran manera d’entrenar cross, si vostè és un corredor. Augmenta l’activitat aeròbica mitjançant l’ús de grups de músculs que no s’utilitzen en la cursa. Pujar escales treballa els músculs dels glutis i els quàdriceps. Mitjançant l’enfortiment d’aquests músculs, augmentarà el poder i la força per córrer.

 

Pujar escales està creixent ràpidament en popularitat com una manera convenient i ràpid de mantenir-se en forma.

 

 

Més informació: Generalitat de Catalunya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Competidor
Author: Competidor