Canal Salut de la Generalitat de Catalunya  www20.gencat.cat/portal/site/canalsalut/

 

El Departament de Salut ha elaborat aquestes recomanacions amb la col·laboració de l’Hospital Transfronterer de Puigcerdà, la Secretaria General de l’Esport, l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya i la Federació Catalana d’Esports d’Hivern.

 

Equipeu-vos i prepareu les vostres sortides a la neu pensant en la vostra protecció:

– Poseu-vos en forma abans d’esquiar o de fer surf de neu, i eviteu baixar per pistes que estan per damunt de la vostra capacitat i experiència.

– Concerteu una assegurança que cobreixi els danys a tercers i els propis durant la pràctica dels esports de neu.

– Si esquieu o practiqueu altres activitats fora de les estacions i les pistes d’esquí, informeu-vos abans sobre el risc d’allaus.

– El casc us protegirà de patir lesions al cap en cas d’un impacte. És molt recomanable que l’utilitzeu, especialment en el cas dels infants.

– El protector de canells disminueix la possibilitat dels surfistes de patir una fractura de canell; és recomanable, per tant, utilitzar-lo.

– Unes botes i unes fixacions apropiades i ben ajustades us protegiran de patir una lesió. Recordeu que les fixacions han d’estar ajustades al vostre pes, a l’alçada, a l’estat de forma i a la tècnica. Quan compreu o llogueu aquest material, seguiu les recomanacions dels professionals.

– Utilitzeu roba d’abric ajustada al cos per evitar que pugui quedar enganxada als remuntadors. També cal prestar atenció a les motxilles.

 

Practiqueu els esports de neu amb salut i seguretat:

– Quan comenceu una nova jornada, feu algunes baixades lentes com a escalfament.

– Descanseu quan sentiu fatiga; mengeu i hidrateu-vos periòdicament. La majoria de les lesions d’esquí es produeixen al final de la jornada, quan els esquiadors estan cansats.

– Sempre que sigui possible, practiqueu l’esquí o el surf de neu en companyia d’altres persones. Si perdeu de vista un dels membres del grup mentre esquieu, atureu-vos per esperar-lo.

– Adapteu la vostra forma d’esquiar o de fer surf de neu a les condicions de la neu (pols, dura, primavera), l’existència de roques o plaques de gel i les condicions meteorològiques. Controleu la vostra velocitat en funció de la densitat d’esquiadors de la pista i del tipus de pista (de debutants, familiar, etc.).

– Pareu una atenció especial a les cruïlles de pistes, en aturar-vos i en reiniciar el descens: són les situacions amb més risc de col·lisió amb altres persones.

– Quan practiqueu l’esquí alpí o el surf de neu, eviteu sortir de les pistes i respecteu les senyalitzacions.

– Respecteu els consells de seguretat de les estacions d’esquí, així com les instruccions relatives a l’ús dels remuntadors (pujar i baixar de la cadira, controlar el material, comportar-se durant el recorregut). Assegureu-vos que el remuntador condueix a una pista del vostre nivell, i demaneu ajuda al personal del remuntador si la necessiteu.

– Si patiu un accident, truqueu al telèfon d’emergència de l’estació o aviseu el personal del remuntador més proper. Senyalitzeu el lloc de l’accident.

 

Competidor
Author: Competidor